Gaver og bæredygtighed er ikke altid lige foreneligt. Jeg elsker at give gaver. Jeg elsker at give mine piger gaver. Men jeg er også mangen en gang blevet ramt af den hårde forbrugerlede, når fødselsdage eller jul er overstået, og der ligger bunker af plastik – både i gave og i emballagebunken.

Jeg har i mange år forsøgt at skrue ned, så det er færre gaver, fordi det har været så ekstremt. Og det er jo bare fordi, de er heldige med en stor og gavmild familie, men jeg synes stadig, det bliver for meget, og det giver mig en dårllig samvittighedsfornemmelse overfor resten af verden – men også overfor dem, fordi jeg ikke vil lære oplære dem i megaforbrug, når vi er ved at slå vores planet ihjel.

Derfor forsøger vi stadig at bede om færre gaver, hellere penge på kontoen eller noget velgørende end bare at købe mere, fordi det skal passe til et eller andet beløb. Og så prøver vi selv at købe genbrug. Det er ikke nemt at bede andre om, for det kræver noget andet end at gå i bilka, men hvis man kan lide at gå på jagt efter genbrugsguld er det bare i orden.

Jeg har været så vildt heldig at finde noget brugt Belleville LEGO på facebook marketplace (som jeg først lige har opdaget), og det bliver den fedeste delegave til dem. De leger godt sammen, de kan begge lide LEGO, og det er ikke til at dele i to pakker, så det bliver altså en fællesgave.

For 200 kroner guld.

Til begge deres fødselsdage her i efteråret har jeg fundet brugt Polly Pocket og Littlest Petshop. Det er plastikcrap, som jeg helst ikke vil købe nyt eller til fuld pris, men pigerne vil så gerne have det. Så kompromiset bliver, at de får det brugt. Det betyder også, at de jo faktisk for en hel del, for det er tit nogle store pakker, der bliver solgt på en gang, så jeg kan stadig godt tænke, at det godt nok er meget junk at losse ind på deres værelser. Men de leger så meget med det. Og bras eller ej, jeg ville nok også have elsket det i den alder.